Ani Navrátilová či Grafová sa jej nemôžu rovnať: Austrálska legenda oslavuje jubileum

Margaret CourtováMargaret Courtová Zdroj: SITA/AP/Lee Jin-man

MELBOURNE/PRAHA - Ani také tenisové legendy ako Martina Navrátilová, Steffi Grafová či Serena Williamsová sa čo do počtu grandslamových titulov nemôžu merať s Austrálčankou Margaret Courtovou. Tá v 60. a 70. rokoch minulého storočia vyhrala rekordných 24 turnajov "veľkej štvorky" v dvojhre, dohromady sa môže pýšiť 62 víťaznými grandslamami, čo tiež nemá obdobu. Jedna z najlepších hráčok histórie "bieleho športu", ktorá v roku 1970 získala ako druhá žena prestížny Grand Slam, oslávi 16. júla osemdesiatiny.

Počas kariéry Courtová v rokoch 1960 až 1977 jedenásťkrát ovládla dvojhru na Australian Open, päťkrát na French Open aj US Open a trikrát vo Wimbledone. K tomu pridala na všetkých štyroch najväčších turnajoch po 19 triumfoch v štvorhre aj zmiešanej štvorhre. Okrem toho štyrikrát prispela k víťazstvu Austrálie vo Fed Cupe.

"Margaret čnie vysoko nad ostatnými, zdá sa, že ona o všetkom rozhoduje. Jej tenisová sila je úžasná. Keď potrebuje, vždy je o krok vpred," vyhlásil o nej jeden z popredných znalcov ženského tenisu Ted Tinling.

Amazonka z Austrálie

Najväčšími zbraňami "Amazonky z Austrálie" boli tvrdé podanie a hra na sieti, k čomu jej pomáhala vysoká postava. Okrem toho ju zdobili aj skvelá fyzická kondícia, pohyb po dvorci a bojovnosť. Štýlom servis-volej priblížila ženský tenis mužskému poňatiu hry.

"Keď sa dostane k sieti, tak musíte mať zákonite dojem, že pred vami vyrástla najvyššia hora a navyše dobre viete, že jej dlhé paže si dosiahnu pre váš lob až úplne do neba," povedala na adresu Courtovej jej veľká súperka, Američanka Billie Jean Kingová.

Rodáčka z mestečka Albury na juhovýchode Austrálie začínala s tenisom ako osemročná, už v 17 ešte pod dievčenským menom Smithová vyhrala na Australian Open 1960 prvý grandslam. Po siedmom triumfe na domácej pôde v rade na čas prerušila kariéru a počas prestávky sa vydala za Barryho Courta, syna západoaustrálskeho ministra priemyslu.

Na kurty sa vrátila v roku 1968 ao dva roky neskôr ako druhá tenistka po Američanke Maureen Connollyovej a prvá v otvorenej ére ovládla všetky turnaje "veľkej štvorky" v jednej sezóne (rovnaký kúsok od tej doby zopakovala len Nemka Grafová). To isté sa jej dvakrát podarilo aj v zmiešanej štvorhre.

Vždy sa vedela zaradiť medzi špičku

Krátko potom Courtová opäť na čas opustila dvorce, tentoraz kvôli tehotenstvu. Z rovnakého dôvodu potom mala pauzu ešte trikrát, po návrate sa ale zakaždým zaradila späť medzi absolútnu špičku. V roku 1973 jej k druhému Grand Slamu chýbal len titul z Wimbledonu, aj tak sa ale stala prvou matkou-šampiónkou na turnajoch "veľkej štvorky".

Raketu zavesila tenisová kráľovná definitívne na klinec v necelých 35 rokoch v roku 1977. Už o dva roky neskôr bola "za dokonalý herný prejav a úspechy, ktorým sa nevyrovná žiadny iný tenista" prijatá do Medzinárodnej tenisovej siene slávy.

Po ukončení hráčskej kariéry vyštudovala stúpenkyňa Letničného hnutia teológiu, stala sa duchovnou a ustanovila spoločenstvo Margaret Court Ministries. V roku 1995 založila v Perthe centrum pentekostálnej cirkvi, v ktorom slúži ako pastorka, jej program A Life of Victory vysiela austrálsky kresťanský televízny kanál. Preslávila sa aj svojím odmietavým postojom k homosexuálom, čím si vyslúžila nesúhlasné reakcie od mnohých bývalých tenistiek na čele s Navrátilovou.

"Nikoho nenávidím, mám rada všetkých ľudí vrátane gayov a transgenderových osôb. Integrovali sme ich aj do našej komunity, nikdy sme nikoho neodmietli. Môžu ma šikanovať ako v uplynulých dňoch, nezáleží mi na tom a je to v poriadku," komentovala Courtová vlnu kritiky potom, čo vlani prevzala najvyššie štátne vyznamenanie Rád Austrálie za dlhoročný prínos tenisu.

Viac o téme: Austrália Margaret Courtová
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy