Slováci spoznali súpera v boji o postup na finálový turnaj Davis Cupu: Sme jednoznačný favorit!

Na snímke slovenskí tenisti zľava Filip Polášek a Igor Zelenay oslavujú víťazstvo počas zápasu štvorhry v kvalifikačnom dueli Slovensko - Taliansko o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v Bratislave 5. marca 2022. Na snímke slovenskí tenisti zľava Filip Polášek a Igor Zelenay oslavujú víťazstvo počas zápasu štvorhry v kvalifikačnom dueli Slovensko - Taliansko o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v Bratislave 5. marca 2022. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

LONDÝN - Slovenskí tenisti nastúpia v dueli I. svetovej skupiny Davisovho pohára doma proti Rumunsku. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v londýnskej centrále ITF. Stretnutie sa uskutoční 16./17. alebo 17./18. septembra. Jeho víťaz bude hrať na budúci rok kvalifikáciu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára, zdolaný tím baráž o zotrvanie v I. svetovej skupine.

Slovensko figurovalo pred žrebom medzi dvanástkou nasadených tímov. Okrem Rumunska mohli zverenci kapitána Tibora Tótha naraziť aj na Uzbekistan, Nórsko, Izrael, Peru, Portugalsko, Mexiko, Ukrajinu, Turecko, Pakistan, Nový Zéland a Švajčiarsko. S Rumunskom sa v ére samostatnosti stretli zatiaľ dvakrát - v roku 2002 v baráži o účasť vo svetovej skupine s ním v Prešove prehrali 1:4, v roku 2015 svojho súpera zdolali v dueli 2. kola I. skupiny euro-africkej zóny na antuke v Konstanci 3:2.

Jednoznačný favorit

"Myslím si, že je to pre nás veľmi príjemný žreb, hlavne keď hráme doma. Rumuni prechádzajú obmenou tímu a verím, že by to mal byť zápas, ktorý zvládneme," uviedol v reakcii na žreb slovenský deblový špecialista Filip Polášek.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška prijal výsledok žrebu s nadšením. "Veľmi sa teším z londýnskeho žrebu. Dostali sme síce tradičného súpera, s ktorým sme v minulosti odohrali vyrovnané stretnutia, ale v súčasnej dobe je slovenský tím silnejší ako rumunský. Všetci naši singlisti sú aktuálne v rebríčku vyššie ako rumunská jednotka Marius Copil. Náš tím je jednoznačným favoritom a verím, že v septembri nad Rumunskom zvíťazíme," uviedol Moška v reakcii pre oficiálny zväzový portál stz.sk.

Najlepší z rumunských tenistov Marius Copil figuruje v aktuálnom svetovom singlovom rebríčku až na 257. mieste, ďalšími v poradí sú Filip Cristian Jianu (291.), Nicholas David Ionel (296.) a Bogdan Ionut Apostol (516.). Vo štvorhre je Horia Tecau stále na 18. priečke, hoci ako trojnásobný grandslamový deblový šampión vlani oznámil koniec aktívnej činnosti. V marci tohto roka však ešte nastúpil za Rumunsko v kvalifikácii o finálový turnaj v Španielsku pri prehre 1:3. Mal by sa stať novým kapitánom rumunského ženského tímu v Pohári Billie-Jean Kingovej.

Slováci v marci po tretí raz za sebou skončili pred bránami finálového turnaja DC. Na harde v bratislavskom NTC boli blízko k zisku skalpu favorizovaného Talianska, no nevyužili vedenie 2:1 po štvorhre a prehrali 2:3. Norbert Gombos v rozhodujúcej dvojhre podľahol Lorenzovi Musettimu.

V roku 2019 prehral slovenský daviscupový tím v boji o finálovú účasť v NTC s Kanadou 2:3, predvlani podľahol Česku 1:3. Historicky najväčším úspechom Slovenska je finále Davisovho pohára z roku 2005, keď sa ešte prestížna súťaž hrala v starom formáte.

žreb zápasov I. svetovej skupiny Davisovho pohára (16./17. alebo 17./18. septembra 2022):

Rakúsko - Pakistan

Kolumbia - Turecko

Izrael - Česko

Uzbekistan - Japonsko

Ekvádor - Švajčiarsko

Peru - Čile

Portugalsko - Brazília

Nórsko - India

Ukrajina - Maďarsko

SLOVENSKO - Rumunsko

Fínsko - Nový Zéland

Bosna a Hercegovina - Mexiko

  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy