Ohrozí Azarenková naše tenistky? Slovenky sa o svetovú skupinu pobijú s minuloročnými finalistkami

Radosť z víťazstva slovenského fedcupového tímu nad RuskomRadosť z víťazstva slovenského fedcupového tímu nad Ruskom Zdroj: SITA/Diana Černáková

LONDÝN - Bielorusky vo svojom prostredí budú 21. - 22. apríla súperkami slovenských tenistiek v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2019 reprezentačných družstiev žien. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Tím SR rovnako ako Austrália, Taliansko a Rumunsko nebol medzi nasadenou štvoricou, do úvahy preň prichádzali aj Belgicko, Holandsko a Švajčiarsko. Na základe pravidla o reciprocite by Slovenky mali výhodu domácej pôdy len proti Švajčiarkam.

"Pochopiteľne, bolo by lepšie opäť zažívať domácu atmosféru... Vieme však uspieť aj vonku, tie zápasy tiež majú svoje príjemné stránky - ako tím sme dlho pokope. Bielorusko nie je ľahkým súperom, veď vlani bolo vo finále, ale tie jeho hráčky Sasnovičová a Sobolenková sú zdolateľné. Uvidíme, či napokon bude hrať Azarenková, nechajme sa prekvapiť. Verím, že my tam odcestujeme v čo najsilnejšom zložení. Dôležité bude aj to, aký povrch si počas antukovej sezóny zvolia," skonštatovala Jana Čepelová.

"Bielorusky sú minuloročnými finalistkami tejto súťaže, to hovorí za všetko. Navyše, to ešte boli bez bývalej jednotky rebríčka Viktorie Azerenkovej. Bielorusko teda má jeden z najkvalitnejších tímov na svete. Je to veľmi náročný súper, ale myslím si, že náš tím v najsilnejšom zložení môže prekvapiť a postúpiť medzi elitu. S Dominikou Cibulkovou som sa rozprával a vidím to optimisticky, mohla by nás tentoraz posilniť. Samozrejme, bude záležať napríklad na tom, aký povrch si Bielorusko zvolí, je to asi dosť dôležitý faktor. V takomto predstihu je celkovo zložité odhadovať, ako sa veci vyvinú. Verím, že kapitán Matej Lipták zostaví tím schopný uspieť," povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Slovenský kapitán Matej Lipták na margo žrebu uviedol. "Určite je škoda, že budeme hrať vonku, ale pri možnostiach, ktoré tam boli, bola veľmi malá šanca hrať doma. Bielorusko má mladý, nebezpečný a veľmi perspektívny tím, ktorý bol vlani až vo finále, čo svedčí o jeho kvalite. Ich hráčky napriek tomu, že sú mladé, majú už veľké skúsenosti s dôležitými zápasmi. Kvalita tímu ešte stúpne, ak sa k nemu pridá aj Azarenková. V každom prípade je to veľmi ťažký, ale zdolateľný súper. Opäť sa všetko rozhodne až na kurte, bude záležať od toho, v akej forme budú hráčky. Urobím všetko opre to, aby sme nastúpili v najsilnejšom zložení aj s Dominikou Cibulkovou. Predpokladám, že Bielorusky zvolia ako povrch hard, na inom podklade doma ešte ani nehrali," povedal Lipták.          

Víťazky Fed Cupu 2002 Slovenky si vyslúžili túto príležitosť víkendovým bratislavským úspechom 4:1 proti Ruskám v 1. kole II. svetovej skupiny. V "II. lige" v hierarchii MS tímov ITF hrajú počnúc sezónou 2015. Najprv dvakrát zvládli záchranárske práce (Švédsko, Kanada) a potom vlani neuspeli pri pokuse o návrat do svetovej skupiny (Holandsko).

Slovenky sa teoreticky môžu napokon dostať do elitnej spoločnosti v lete administratívnym spôsobom. Stane sa to, ak 13. - 16. augusta počas výročného valného zhromaždenia ITF v americkom Orlande delegáti tentoraz odobria zámer Rady ITF zdvojnásobiť počet účastníkov svetovej skupiny. Minulý rok sa to vo vietnamskom Hočiminovom Meste značne prekvapivo nestalo. Ak projekt prejde, triumf Sloveniek nad "zbornou" by sa spätne ukázal ako "zbytočný" a duel v Bielorusku tiež.

Bieloruská tenisová federácia (BTF) musí poslať ITF do 21 dní vyplnený dotazník s náležitosťami vrátane dejiska a zvoleného povrchu. Návrh podlieha schvaľovaciemu procesu. V týždni pred aprílovým asociačným sa na okruhu WTA uskutočnia antukové turnaje v kolumbijskej Bogote a švajčiarskom Lugane (zhodne základný štatút International), počas neho "challenger" na tvrdom povrchu v čínskom Čeng-čou a od 23. apríla antukový Stuttgart (Premier) a Istanbul (International).

Najlepšou Bieloruskou súčasnosti podľa postavenia v singlovom renkingu je 46. Alexandra Sasnovičová pred 63. Arinou Sobolenkovou a 127. Verou Lapkovou. Spomenutá Azarenková figuruje na 207. priečke po dlhej výluke spôsobenej osobnými dôvodmi.

Od polovice januára je na základe správy portálu TMZ známe, že americký súd sa priklonil na Azarenkovej stranu v spore s bývalým životným partnerom Billym McKeaguem o opatrovníctvo ročného syna Lea. Skonštatoval, že kauza nepatrí do pôsobnosti Kalifornie ani iného štátu USA. Azarenková už predtým disponovala rozhodnutím bieloruského súdu v jej prospech. Teraz sa údajne plánuje presťahovať do rodnej krajiny, ale v záujme syna si chce zachovať únosný vzťah s jeho otcom a nehodlá mu odopierať kontakt s malým Leom. McKeague dostal tri týždne na to, aby sa proti verdiktu odvolal. Práve v tom zrejme spočívalo Azarenkovej odrieknutie tohtotýždňovej Dauhy, na ktorú pôvodne dostala voľnú kartu.

Magda Rybáriková, Azarenková, Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

McKeague sa vlani v lete obrátil na americkú justíciu a dosiahol predbežné opatrenie, na ktorého základe chlapec nesmel do doriešenia záležitosti opustiť Kaliforniu. Znamenalo to športovú výluku pre dobyvateľku melbournských grandslamových Australian Open 2012 a 2013, lebo v rámci tejto "Sophiinej voľby" odmietla cestovať po svete bez potomka. Azarenková chýbala aj na januárových AO (pôvodne tiež dostala voľnú kartu), predtým zrušila svoj štart na prípravnom podujatí v novozélandskom Aucklande. Minulý rok z predmetného dôvodu, ktorý v stanoviskách pomenúvala ako osobný, absentovala na newyorských US Open aj v novembri v Minsku vo finále Pohára federácie reprezentačných družstiev žien, v ktorom Bielorusky prehrali s Američankami 2:3.

Dvadsaťosemročná rodáčka zo spomenutého Minska Azarenková porodila predvlani v decembri. Po materskej prestávke stihla absolvovať iba dva turnaje. Vrátila sa v júni na Malorke. V júli prehrala v osemfinále Wimbledonu s Rumunkou Simonou Halepovou. S McKeaguem sa rozišli práve po vrcholnom podujatí na londýnskej tráve.

Bielorusko má vo Fed Cup bilanciu 69:30, takže je pred ním jubilejný 100. zápas. Najviac triumfov v debli aj celkovo nazbierala Tatiana Pučeková (28, resp. 37), v singli Natalia Zverevová (24). Kapitánom tímu je Eduard Dubrov. Bielorusky pred prehrou vo finále PF 2017 ťahali sériu 9 víťazstiev, ešte v sezóne 2015 pôsobili len v I. skupine euroafrickej zóny, teda v "III. lige".

Bielorusky piaty raz v rade budú hrať pred vlastnými fanúšikmi. V rámci tejto šnúry, v ktorej si vždy vybrali tvrdý povrch, vlani triumfovali vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny 4:1 nad Holanďankami a v semifinále 3:2 proti Švajčiarkam, potom prehrali 2:3 v boji o trofej s Američankami a minulý týždeň takisto 2:3 s Nemkami v 1. kole elitnej osmičky. Postupne Sobolenková prekonala Tatianu Mariovú, Sasnovičová podľahla Antonii Lottnerovej, Lapková nestačila na Mariovú, Sobolenková si poradila s Lottnerovou a v rozhodujúcej štvorhre Lidija Morozovová a Sobolenková prehrali s Annou-Lenou Grönefeldovou a Mariovou tesne 7:6 (4), 5:7, 4:6.

Bielorusko figuruje na 4. priečke v renkingu krajín ITF, Slovensko je na 11. mieste. V jedinom doterajšom vzájomnom súboji v júli 2004 na antuke v areáli Slávie STU Bratislava triumfoval tím SR jasne 4:0 zásluhou dvoch bodov Ľubomíry Kurhajcovej a jedného Martiny Suchej a Henriety Nagyovej. Štvorhru pre dážď neodohrali. Bolo to stretnutie o II. svetovú skupinu práve vtedy reorganizovaného Fed Cupu. Zverenkyne kapitána Tomáša Malika nestratili s Bieloruskami ani set a prehrali dovedna len tucet gemov, pričom iba Nagyová vo svojom zápase strávila na kurte viac ako hodinu.

Výsledok utorňajšieho londýnskeho žrebu play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2019 tenisových reprezentačných družstiev žien (bude sa hrať 21. - 22. apríla 2018):

Bielorusko - Slovensko
Rumunsko - Švajčiarsko
Austrália - Holandsko
Taliansko - Belgicko

Žreb play-off o II. svetovú skupinu:

Rusko - Lotyšsko
Španielsko - Paraguaj
Kanada - Ukrajina
Japonsko - Veľká Británia

Viac o téme: Bielorusko Slovensko Igor Moška Fed Cup Matej Lipták
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/Diana Černáková
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy