Skvelý Tóth sa pripravuje na olympiádu: Už vie, kto sú jeho najväčší konkurenti

Slovenský chodec Matej Tóth počas chôdze na 50 km mužov na MS v katarskej Dauhe.Slovenský chodec Matej Tóth počas chôdze na 50 km mužov na MS v katarskej Dauhe. Zdroj: TASR/ Martin Baumann

BRATISLAVA - Tohtoročný vrchol v podobe atletických majstrovstiev sveta v katarskej Dauhe má za sebou a teraz sa už koncentruje na najbližší. Tým budú olympijské hry 2020 v japonskom Tokiu, kde bude obhajovať zlato z brazílskeho Ria de Janeiro 2016. Slovenský reprezentant v chôdzi Matej Tóth musel hodiť za hlavu neúspech na MS 2019, kde v nesmierne náročných klimatických podmienkach nedokončil preteky na 50 km.

"Zimnú prípravu na olympijský rok som začal 28. októbra. Ešte stále som len v počiatočnej, rozbehovej fáze a takto by to malo byť ešte v novembri. Tréningy v Banskej Bystrici kombinujem s kryoterapiou v kryosaune na Dukle. Postupne budem na obrátkach pridávať, v decembri by som už mal zarezávať naplno. Pripravovať sa budem stále v domácich podmienkach, avšak spávať budem v hypoxickom stane," priblížil pre atletika.sk chodec VŠC Dukla Banská Bystrica svoj tréningový program do konca roka.

Tóth sa musí pripraviť aj na to, že po rozhodnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa v chôdzi na 50 km nebude na OH 2020 súťažiť v Tokiu, ale vytrvalecké disciplíny v behu a chôdzi presunuli na sever krajiny vychádzajúceho slnka do Sappora.

"Každá alternatíva mala dobré aj zlé stránky. Ja som sa už pred definitívnym rozhodnutím snažil nastaviť tak, že sa bez ohľadu na to, ako to dopadne, sústredím na pozitíva. Teším sa na vhodnejšie klimatické podmienky v Sappore a väčší pokoj v porovnaním s olympijskou dedinou v Tokiu," skonštatoval pre web Slovenského atletického zväzu zverenec Mateja Spišiaka.

Tridsaťšesťročný olympijský šampión ešte nemá istú účasť na budúcoročnom podujatí pod piatimi kruhmi. Buď potrebuje do 31. mája 2020 splniť limit 3:50:00 h, alebo sa zmestiť do kvóty maximálneho počtu 60 štartujúcich, keď k limitárom, ak ich bude menej ako 60, doplnia ďalší pretekári bez limitu na základe postavenia vo svetovom rebríčku.

Šesťnásobný slovenský Atlét roka vidí ideálnu možnosť na splnenie limitu na OH 2020 pokúšať 21. marca na 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky. "Bude to doma, potenciálne v dobrom počasí, hneď po zimnej príprave a s dostatočným časovým predstihom pred olympijskými hrami. Ak budem zdravý, lepšia alternatíva na splnenie limitu neexistuje," vysvetlil Matej Tóth, ktorý sa v prípade kvalifikovania na OH musí mať na pozore najmä pred japonskými reprezentantmi.

Jusuke Suzuki je majster sveta z Dauhy, Masatora Kawano utvoril nedávno výborný svetový výkon roka 3:36:45 h. "Japonci v tomto roku potvrdzujú, že na OH v domácom prostredí budú pripravení fantasticky. Práve ich vnímam ako najväčších favoritov. Suzuki, Kawano i tretí z tímu môže v Sappore vyhrať. Kawanov výkon 3:36:45 je fantastický, je tretí najlepší z aktuálnej generácie chodcov na 50 km," poznamenal pre atletika.sk Matej Tóth.

Viac o téme: Matej Tóth
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/ Martin Baumann
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy