MOV chce rozhodnúť o dejisku olympiády v roku 2030 budúci rok: Takéto sú možnosti

Prezident MOV Thomas BachPrezident MOV Thomas Bach Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft, File

LAUSANNE - O usporiadateľovi zimných olympijských hier 2030 chce medzinárodný výbor MOV rozhodnúť v budúcom roku na zasadnutí v Bombaji.

Ako uviedol prezident Thomas Bach na terajšom kongrese v Lausanne, do tohtoročného decembra musí vedenie MOV rozhodnúť, s ktorými kandidátmi sa začne konkrétne rokovanie o organizácii.

O usporiadanie cez budúce zimné hry doteraz prejavili záujem Sapporo, Vancouver, Salt Lake City a Barcelona spoločne s Pyrenejami. Podľa generálneho riaditeľa MOV Christophea De Keppera príslušná pracuje na základe reformovaného systému výberu organizátora na tom, aby v máji v Bombaji mohol byť oznámený hostiteľ.

Pri hľadaní usporiadateľa olympijských hier už sa neprihlasujú oficiálne kandidátske mestá a upustilo sa od rozsiahlych a drahých projektov a kampaní pred voľbou. Výberová komisia namiesto toho vydá odporúčania, s ktorými vybranými uchádzačmi sa začnú cielené rozhovory. K tejto zmene MOV pristúpil v roku 2019 v záujme zníženia nákladov a zjednodušenia procesu. Mnoho uchádzačov v priebehu výberu odstupovalo.

Najbližšie zimné olympijské hry usporiadajú v roku 2026 Miláno a zimné stredisko Cortina d'Ampezzo.

Viac o téme: Thomas Bach MOV Olympijské hry
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK, TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy