Keylor Navas po postupe Kostariky na MS v Katare: Vedeli sme, že nemôžeme urobiť chybu

Futbalisti Kostariky sa radujú z postupu na MS v KatareFutbalisti Kostariky sa radujú z postupu na MS v Katare Zdroj: TASR/AP/Hussein Sayed

SAN JUAN - V utorok popoludní oslavovala celá Kostarika úspech svojich futbalistov. Prezident krajiny Rodrigo Chaves podpísal dekrét, ktorý umožnil štátnym zamestnancom predĺžiť si v utorok obednú prestávku a vyzval aj súkromné firmy, aby urobili rovnaké rozhodnutie. Celý národ tak mohol sledovať priebeh interkontinentálnej baráže, v ktorom Kostaričania zdolali Nový Zéland 1:0 po góle Joela Campbella z 3. minúty. "Los Ticos" tak skompletizovali počet účastníkov MS v Katare na 32.

Triumf oslavovalo aj trio kostarických hviezd Keylor Navas, Joel Campbell a Bryan Ruiz. Všetci majú za sebou viac ako 100 reprezentačných zápasov a užijú si tretí spoločný turnaj na MS. "Toto je radostný deň," povedal Navas, ktorý v závere zápasu podržal tím skvelými zákrokmi. "Odohrali sme veľa zápasov, v ktorých sme vedeli, že nemôžeme urobiť žiadnu chybu. Toto bol ďalší z nich," dodal kapitán tímu.

Hráč Nového Zélandu Mamdo Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/AP/Hussein Sayed

Hráči Nového Zélandu sa po inkasovanom góle vzchopili, mali častejšie loptu na kopačkách a vytvorili si viac šancí na skórovanie. Zápas poznačili aj dve kľúčové rozhodnutia VAR-u. Najskôr vďaka nemu zrušili možný vyrovnávajúci gól Chrisa Wooda v 39. minúte a VAR potom potvrdil červenú kartu v 69. minúte za faul Kostu Barbarousesa. Tento stredopoliar bol pritom na ihrisku len deväť minút. Navas v závere vyrazil ľavou nohou strelu Claytona Lewisa a potom zlikvidoval aj šancu Wooda. "Tento tím ukazuje, aké to je byť Kostaričanom. Nikdy neprestanú bojovať, vždy dávajú 100 percent do hry," povedal tréner Luis Fernando Suarez, ktorého hráči si vo februári a marci vybojovali štyri víťazstvá v rade, aby si vybojovali vstup do play off.

Sklamaní reprezentanti Nového Zélandu Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/AP/Hussein Sayed

Tréner Nového Zélandu Danny Hay povedal, že jeho tím ukázal v náročných podmienkach fenomenálneho ducha: "Dokázali sme sami sebe veľmi veľa." Jeho tím však nepostúpil na MS po tretí raz za sebou. V roku 2013 ho v baráži zastavilo Mexiko a o štyri roky neskôr Peru.

Naopak, tréner Kostariky Suarez dosiahol svoj vlastný hetrik. Na MS priviedol v roku 2006 Ekvádor a v roku 2014 Honduras. Na finálovom turnaji v Katare sa jeho zverenci predstavia v E-skupine, kde sa postupne stretnú so Španielskom, Japonskom a Nemeckom. Pre Kostariku to bude šiesta účasť na MS, najlepší výsledok dosiahla v roku 2014 v Brazílii, kde si zahrala vo štvrťfinále.
 

Viac o téme: Kostarika MS 2022 Nový Zéland
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy