Slovensko v srdci olympiády

Slovenský domSlovenský dom Zdroj: slovenskydom.eu

BRATISLAVA - Slovenský dom na OH Londýn 2012 nenechal nikoho na pochybách, že nielen chlebom je človek živý. Slovensko sa prezentovalo ako malá veľká krajina, ktorá dokáže návštevníkov očariť historickými pamiatkami a prírodnými krásami, ale aj kulinárstvom či kultúrou bohatou na rozmanitosť a tradície.

Slovenský dom počas Hier XXX. olympiády predstavil veľký kus Slovenska, zároveň slúžil ako reprezentačné miesto na oficiálne stretnutia a oslavy úspechov našej olympijskej reprezentácie. Bol nielen zázemím pre našich športovcov a významné návštevy, ale i miestom, kde sa k slovu dostala aj slovenská kultúra.

 

Hudba a tanec v podaní slovenských talentov
Projekt „Slovenská kultúra v srdci olympiády“ priniesla do Slovenského domu medzi úspešných športovcov a vzácnych hostí aj renomovaných umelcov. Pod záštitou Ministerstva kultúry SR sa v Slovenskom dome počas olympijských hier prezentovali profesionálne telesá SĽUK a Lúčnica, folklórne súbory Čarovné ostrohy a Jánošík, kapela bratov Kuštárovcov, ale aj vynikajúca speváčka Andrea Zimányiová v sprievode známeho hudobníka Juraja Buriana, dievčenské husľové trio Xplosion či mladý talentovaný klavirista Matúš Ferko.

Perly umeleckej tvorby
Okrem hudobných produkcií však Slovenský dom ponúkol aj prezentáciu knižnej kultúry z edície vydavateľstva Slovart a výtvarných diel. S historickými priestormi budovy Institute of Directors zaujímavo kontrastovali vystavené 3D portréty najlepších slovenských športovcov z dielne známeho mladého autora Jara Šuleka. Svoje miesto si tu našla takisto expozícia diel rodáka z Banskej Štiavnice Arpáda Pála. Len málokto vie, že jeho kompozície z dreva, drahých kovov a vzácnych kameňov reprezentujú Slovensko aj ďaleko za  hranicami. Jedno z jeho diel dokonca vlastní i anglická kráľovná, ktorej ho osobne odovzdal prezident Slovenskej republiky pri jej poslednej návšteve Slovenska.

Nechýbali halušky a dobré víno
O kulinársky zážitok hostí Slovenského domu sa postaral tím skúsených šéfkuchárov, medzi ktorými nechýbali zvučné mená Marcel Ihnačák či Jozef Klubník. Denne sa na stoloch objavovali najtypickejšie slovenské jedlá ako bryndzové halušky so slaninkou, strapačky, bryndzové pirohy či mäsité jedlá doplnené o tradičné suroviny, ako sú zemiaky a kapusta. A keďže na Slovensku sa pestujú kvalitné odrodové vína, ktorých tradícia siaha až do rímskych čias, gastronomické špeciality dopĺňala znamenitá chuť slovenských vín od popredných výrobcov Elesko a Mrva&Stanko.

www.slovenskydom.eu

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: slovenskydom.eu
  • Zdroj: PR článok

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy