Senegalčan opäť na úplnom vrchole: Mané sa stal po druhýkrát najlepším africkým futbalistom

Sadio Mané počas osláv triumfu v Africkom pohári národovSadio Mané počas osláv triumfu v Africkom pohári národov Zdroj: SITA/AP/Themba Hadebe

RABAT - Najlepším africkým futbalistom za sezónu 2021/22 sa stal senegalský útočník Sadio Mané. Letná posila Bayernu Mníchov nadviazala na triumf z roku 2019, v minulých dvoch rokoch sa víťaz kvôli koronavírusovej pandémii nevyhlasoval. Mané za sebou nechal bývalého spoluhráča z Liverpoolu Egypťana Muhammada Salaha a brankára Chelsea a ďalšieho Senegalca Édouarda Mendyho.

Výsledky boli vyhlásené na galavečere v Rabate. Anketa sa tento rok novo vyhodnocovala za uplynulú sezónu, nie za kalendárny rok. Salah s Maném prežili s Liverpoolom úspešnú sezónu, okrem zisku Anglického a Ligového pohára sa dostali aj do finále Ligy majstrov a v anglickej lige skončili tesne druhí. Egyptský kanonier sa tretíkrát v kariére stal najlepším strelcom Premier League, jeho kolega z útoku "Reds" ho ale výrazne predčil na reprezentačnej úrovni.

Mané doviedol ako hviezda tímu Senegal nielen k premiérovému triumfu na africkom Pohári národov, ale aj k postupu na majstrovstvách sveta v Katare. Tridsaťročný útočník v oboch prípadoch premenil vo finálovom zápase rozhodujúcu penaltu v rozstrele práve proti Salahovom Egyptu.

Bývalý hráč Mét, Salzburgu a Southamptonu je druhým Senegalcom, ktorý anketu trénerov a kapitánov národných tímov z Afriky ovládol. Pred ním uspel v rokoch 2001 a 2002 El Hadji Diouf.

Viac o téme: FC Bayern Mníchov Sadio Mané Senegal
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy