Na starej dáme ich neuvidíme: Tour de France bez dvoch obrovských mien!

Mark Cavendish a Julian AlaphilippeMark Cavendish a Julian Alaphilippe Zdroj: SITA/AP/David Stockman

PARÍŽ - Úradujúci dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe ani hviezdny špurtér Mark Cavendish sa nezmestili do nominácie tímu Quick-Step Alpha Vinyl pre Tour de France. Podľa očakávania v osemčlennej zostave nie sú ani Zdeněk Štybar s Josefom Černým, takže sa "Stará dáma" od 1. do 24. júla pôjde prvýkrát po štyroch rokoch bez českej účasti.

Cavendish v nedeľu získal po deviatich rokoch britský titul, ale tím sa chce v hromadných špurtoch spoliehať na Holanďana Fabia Jakobsena. Tridsaťsedemročný rodák z ostrova Man tak nedostane tento rok šancu odpútať sa v historickej tabuľke od legendárneho Eddyho Merckxa - obaja majú na konte rekordných 34 výhier na Tour.

Alaphilippe sa na víkendových majstrovstvách Francúzska vrátil do pelotónu po zotavení z ťažkého pádu na aprílovej klasike Liege-Bastonge-Liege. "Som smutný, že nebudem mať príležitosť ísť v krásnom dúhovom drese vo svojej krajine, ale chápem, že to bolo pre tím náročné rozhodnutie," uviedol majster sveta z rokov 2020 a 2021 Alaphilippe, ktorý si pri nehode pred deviatimi týždňami zlomil lopatku, dve rebrá a poškodil pľúca.

Obaja českí členovia stajne Quick-Step Alpha Vinyl Štybar a Čierny mali na jar zdravotné problémy a s ich účasťou na Tour sa už v posledných týždňoch počítať nedalo. Vzhľadom na to, že vo Francúzsku nebude po šiestom mieste na májovom Gire d'Italia podľa plánu štartovať Jan Hirt z tímu Intermarché-Wanty-Gobert, budú najslávnejšie preteky sveta prvýkrát od roku 2018 bez českej účasti.

Viac o téme: Tour de France Mark Cavendish Zdeněk Štybar Julian Alaphilippe Josef Černý Quick-Step Alpha Vinyl
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá