Prečo rozhodcovia náhle zmenili verdikt? Kruté vyhlásenie o vylúčení Sagana!

Peter SaganPeter Sagan Zdroj: SITA

VITTEL - Slovenského cyklistu Petra Sagana vylúčili z tohtoročnej Tour de France. Jury ho diskvalifikovala za vrazenie do Brita Marka Cavendisha v záverečnom špurte utorkovej 4. etapy. Informovala o tom agentúra AP.

Rozhodcovská komisia oznámila svoj výrok na mimoriadnej tlačovej konferencii vo Vitteli krátko pred 19.00 h. Dvojnásobný majster sveta pôvodne skončil v utorok druhý za Francúzom Arnaudom Démarom, ale neskôr mu udelili 30-sekundovú penalizáciu a odpočítali dokopy 80 bodov zo súťaže o zelený dres. Potom však vedenie pretekov dôkladnejšie zanalyzovalo videozáznam z finišu a rozhodlo o vylúčení 27-ročného člena tímu Bora-Hansgrohe z Tour de France 2017.

"Rozhodli sme sa diskvalifikovať Petra Sagana z Tour de France 2017 po divokom šprinte vo Vitteli. Sagan ohrozil viacerých jazdcov, Mark Cavendish aj niekoľkí ďalší na to doplatili pádom v posledných metroch pred cieľom. Pri našom rozhodovaní sme využili pravidlo 12.104 o nečistom šprinte. V takom prípade môžu komisári pozmeniť pôvodné rozhodnutie o sankcii pre pretekára a pristúpiť k najvyššiemu trestu - diskvalifikovať ho z pretekov," uvádza sa vo vyhlásení hlavného rozhodcu Tour de France aj na webe Cyclingnews.

Zdá sa, že nie je žiadna šanca, aby sa Peter Sagan vrátil do pretekov. Dostal aj pokutu 200 švajčiarskych frankov a pravidlá v takomto prípade hovoria: "Proti rozhodnutiu komisie alebo rozhodcov ohľadom pretekárskeho incidentu sa nie je možné odvolať, pokiaľ je tento krok odmenený pokutou vo výške 200 švajčiarskych frankov a vyššou."

Šéfkomisár UCI na TdF Philippe Mariën na otázku belgického portálu Sporza, či sa nedalo v prípade Petra Sagana postupovať inak, odpovedal: "Urobil veľkú chybu. Dlho sme o tom diskutovali a dospeli sme k záveru, že v prípade takýchto obzvlášť závažných prípadov musíme postupovať nekompromisne. Napriek tomu to nebolo ľahké rozhodnutie. Vedeli sme, koho meno bolo v hre. Toto však nie je o konkrétnom človeku či osobe, ale o tom, čo urobil. Zdá sa, že to bolo úmyselné či zámerné."

Viac o téme: Peter Sagan Mark Cavendish
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA, Twitter NBCSN Cycling
  • Zdroj: TASR, SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá