Na toto čakala desať mesiacov: Americká basketbalistka je doma, k výmene došlo v Abú Zabí

Ruský súd odsúdil Grinerovú na deväť rokov vo väzeníRuský súd odsúdil Grinerovú na deväť rokov vo väzení Zdroj: SITA/AP/Evgenia Novozhenina

NEW YORK - Americká basketbalistka Brittney Grinerová sa takmer po desiatich mesiacoch vrátila do vlasti. Zadržali ju ešte vo februári, keď u nej v batožine na moskovskom letisku Šeremetevo objavili konopný olej slúžiaci ako náplň do elektronickej cigarety, ktorý je v Rusku zakázaný.

Moskva ju vo štvrtok prepustila výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta. Ten si odpykával väzenský trest v USA.

"Sme veľmi šťastní, že je Brittney späť na americkej pôde, vitaj doma BG!," napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter špeciálny veľvyslanec pre rukojemnícke prípady Roger Carstens.

K výmene došlo podľa informácií agentúry AP v Spojených arabských emirátoch v meste Abú Zabí, pričom americká strana prisľúbila 32-ročnej basketbalistke špeciálnu zdravotnú starostlivosť.

Na snímke americká basketbalistka Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/AP/Eric Gay

But, známy aj pod prezývkou "Obchodník so smrťou", je jeden z najvynaliezavejších priekupníkov so zbraňami. V USA si odpykával 25-ročný trest za sprisahanie a podporu teroristickej organizácie.

Súdne pojednávanie sa začalo 1. júla a Moskva argumentovala tým, že látka je zakázaná aj v niektorých štátoch USA. Grinerovej hrozilo desať rokov za mrežami a americká verejnosť začala vytvárať tlak na svoje autority, aby ohľadom prípadu podnikli razantnejšie kroky. Iniciatívu podporili aj hráči NBA a WNBA.

Basketbalistka priznala na druhom súdnom pojednávaní vinu, ale povedala, že nemala žiadny zločinný úmysel a tvrdila, že prítomnosť oleja spôsobilo unáhlené balenie. O týždeň neskôr predložila odporúčanie lekára užívať kanabis proti bolesti a výsledky testov antidopingovej kontroly, ktoré neodhalili žiadne zakázané látky.

V tom čase prišli so spoločným vyhlásením americký prezident Joe Biden a minister zahraničných vecí Antony Blinken. Uviedli, že robia maximum pre Grinerovej prepustenie.

Trest na deväť rokov

V auguste ju Moskva "uznala vinnou z pašovania a držby značného množstva narkotík", rozhodla o jej nepodmienečnom treste odňatia slobody na deväť rokov a finančnej pokute v hodnote milión rubľov (15.000 eur).

Americká verejnosť vyjadrila všeobecný nesúhlas s verdiktom a basketbalistka sa voči nemu odvolala. Na októbrovom pojednávaní však neuspela a o zhruba týždeň sa začal jej presun do trestaneckej kolónie.

Prípad priťahoval pozornosť aj z hľadiska problematiky práv LBGTQ ľudí. Dvojnásobná olympijská šampiónka a štvornásobná víťazka Euroligy sa k tejto komunite, ktorej práva sú v Rusku potláčané, otvorene priznávala. Do Ruska prišla ako hráčka tamojšieho klubu z Jekaterinburgu, kde pôsobí počas prestávky v zámorskej WNBA v tíme Phoenix Mercury.

Viac o téme: Brittney Grinerová
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy