Legenda československého tenisu a wimbledonská víťazka Jana Novotná je mŕtva!

Jana NovotnáJana Novotná Zdroj: TASR

PRAHA - Vo veku 49 rokov zomrela v nedeľu po dlhom boji s rakovinou tenistka Jana Novotná, wimbledonská víťazka z roku 1998. O úmrtí bývalej svetovej dvojky vo dvojhre a jednotky štvorhry informovali zástupcovia rodiny.

Brnenská rodáčka Novotná vyhrala na okruhu WTA 24 turnajov vo dvojhre a 76 vo štvorhre. Raz slávila triumf vo Fed Cupe. Vedľa jedného grandslamového vavrínu z dvojhry získala ďalších dvanásť vo štvorhre a štyri v zmiešanej štvorhre. Bola bronzovou olympijskou medailistkou z dvojhry v Atlante 1996, kde pridala striebro vo štvorhre s Helenou Sukovou, s ktorou boli druhé aj v Soule 1988.
 
"Jana bola inšpiráciou pre každého, kto sa s ňou poznal, na kurte aj mimo neho. Jej hviezda bude v histórii WTA navždy žiariť," povedal šéf ženského okruhu Steve Simon.
 
Kariéru jedna z posledných hráčok vyznávajúcich útočný štýl servis - volej s výborným vrkočom ukončila v roku 1999. O šesť rokov neskôr bola uvedená do tenisovej Siene slávy. Dlho žila na Floride, odkiaľ sa pred siedmimi rokmi vrátila do Brna.
 
Krátko trénovala Francúzku Marion Bartoliovú a od roku 2014 spolupracovala dva roky s českou hráčkou Barborou Krejčíkovou. Predvlani vo Wimbledone hovorila, ako hlboko tenis milovala. "Tenis mi dáva úplne všetko a aj po tých rokoch ma napĺňa," vyznala sa v Londýne.
Viac o téme: Jana Novotná
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy