VIDEO Slovan zvládol derby s Košicami, Trenčín na východe rozbil Michalovce

Hráči Slovana sa tešia z góluHráči Slovana sa tešia z gólu Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

BRATISLAVA - Hokejisti Slovana Bratislava potvrdili post tabuľkového lídra a v nedeľnom dueli 13. kola Tipos extraligy zdolali doma HC Košice 3:2. V tejto sezóne vyhrali aj druhé derby s "oceliarmi", aktuálnu sériu víťazstiev natiahli na päť zápasov. Košičania po troch víťazstvách za sebou vyšli tentoraz bodovo naprázdno.

HC Slovan Bratislava - HC Košice 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)
Góly: 13. Takáč (Beňo), 16. Zigo (Štajnoch), 24. Yogan (MacKenzie, Harris) - 8. Chovan (Pereskokov, Romančík), 44. Pereskokov (Paršin, Chovan). Rozhodovali: D. Konc st., Müllner - Ševčík, D. Konc ml., vylúčení: 7:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3057 divákov.

HC Slovan Bratislava: Gudlevskis - MacKenzie, Golian, Štajnoch, Sersen, Gachulinec, Maier, Beňo - Gašpar, Harris, Takáč - Sukeľ, Rapuzzi, Yogan - Matoušek, Bezák, Zigo - Preisinger, Kytnár, Lukošík
HC Košice: Košarišťan - Šedivý, Saucerman, Deyl, Tansey, Cibák, Romančík - McPherson, Slovák, Bartánus - Paršin, Chovan, Pereskokov - Rogoň, Klhůfek, Belluš - Jokeľ, Havrila, Milý

Domáci dostali v úvode dve presilovkové možnosti, ale Košičanov v nich podržal brankár Košarišťan. Skóre sa podarilo otvoriť hosťom, v 8. minúte Chovan šikovne vystrelil spoza Gachulinca a brankár Gudlevskis nestihol zareagovať - 0:1. Slovanisti rýchlo odpovedali, už o štyri minúty neskôr vyrovnal po individuálnej akcii Takáč, ktorý dorazil do odkrytej bránky vlastnú strelu. Domácich gól nabudil a pomerne rýchlo otočili skóre. Rýchle prečíslenie 2 na 1 vyriešil Zigo parádnou strelou k bližšej žŕdke - 2:1.

Slovan mal v prvej tretine strelecky navrch a v rovnakom duchu sa niesol aj úvod druhej časti. V 23. min sa Sukeľ dravo natlačil pred Košarišťana, ktorého však neprekabátil. O minútu to už domácim vyšlo, MacKenzie v presilovke nabil Yoganovi, ktorý z priestoru pravého kruhu na buly delovkou z prvej trafil presne k vzdialenejšej žŕdke. Košice reagovali zvýšenou aktivitou, v početnej výhode zatlačili súpera, Gudlevskis im však nedovolil znížiť, keď sa blysol skvelým zákrokom korčuľou pri zakončení Klhůfeka. Následne si poradil aj s koncovkami Pereskokova a Paršina. Hostia pálili ostošesť, ale domáci hráči sa obetavo vrhali do striel, vynikal v tom obranca Golian.

Brankár Kristers Gudlevskis (Slovan) Galéria fotiek (17) Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

"Oceliari" vygradovali svoj tlak a v 44. minúte sa im podarilo znížiť zásluhou Pereskokova, ktorý v presilovke dorazil puk do siete po strele Paršina. Hostia sa naďalej tlačili dopredu, Slovan sa zameriaval na pozorné bránenie. Košičanov vyviedli z rytmu vylúčenia Milého a Saucermana, trestmi sa obrali o cenné minúty v snahe vyrovnať. Definitívnu bodku za stretnutím mohol dať Harris, veľkú príležitosť nepremenil. V samom závere Košice odvolali brankára a skúsili to v šestici, gólu sa však už nedočkali.

Zľava Daniel Gachulinec (Slovan) Galéria fotiek (17) Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Róbert Döme, tréner Slovana Bratislava: "Musím pochváliť chlapcov, ktorí bojovali celý zápas. Niekoľkí hráči nedohrali duel, Gachulinec ochorel po prvej tretine, Golian odstúpil po zblokovanej strele, zranil sa aj Gašpar, museli sme tak improvizovať. Dohrávali sme na piatich bekov a ôsmich útočníkov. Chalani však ukázali srdiečko, bojovali, blokovali strely. Rešpekt k hráčom, ktorí dohrali zápas, bolo to výborné. Víťazná šnúra nás teší, vždy je v mužstve pohoda, keď sa vyhráva. Bohužiaľ, trápia nás zranenia a choroby, máme však teraz týždeň na zotavenie."

Kalle Kaskinen, tréner HC Košice: "Začali sme trochu nervózne, v prvej tretine sme urobili viacero hrubých chýb. Od druhej tretiny sme boli veľmi silní. Tím ukázal srdce, v tretej tretine hral výborne. Najväčší rozdiel medzi mužstvami bol v presilovkách. My v nich nevieme strieľať góly, kým Slovan áno. Akoby nám v presilovkách chýbala karma. Brankár Slovana v nich predviedol výborné zákroky, nám chýbalo v koncovke šťastie. Som spokojný s našou hrou, i keď prehráme, stále si ideme po vlastnej ceste."

Michalovce doma pohoreli

Hokejisti HK Dukla Trenčín zvíťazili v 13. kole Tipos extraligy na ľade HK Dukla Ingema Michalovce 5:1.

HK Dukla Ingema Michalovce - HK Dukla Trenčín 1:5 (0:1, 0:1, 1:3)
Góly: 55. Gajdoš (Chalupa) - 12. Krajč (Rehuš), 23. Tybor (Bezúch, Crinon), 53. Minárik (Švec), 54. Beták, 57. Minárik. Rozhodovali: Žák, Korba - Šoltés, Jurčiak, vylúčení: 2:4 na 2 min., navyše Bezúch (Tren.) 5+DKZ za faul lakťom, J. Švec (Tren.) 5+DKZ za napadnutie, Fournier (Mich.) a Crinon (Tren.) za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:2, 100 divákov.

Michalovce: Kaarlehto - Bokroš, Macejko, Pavlin, Stripai, Mudrák, Gajdoš, Hajnik - Regenda, Cameranesi, Keränen - Žitný, Suja, Galamboš - Erkinjuntti, Mráz, Kukuča - Fournier, Lačný, Chalupa
Trenčín: Valent - Lemcke, Kudla, E. Švec, Starosta, Crinon, Nemčík, Nátny - Tybor, Mikyska, Bezúch - Valach, Paukovček, Honzek - Minárik, J. Švec, Berisha - Krajč, Rehuš, Beták - Krajčovič

Domáci chceli vrátiť Trenčínu prehru 1:4 z prvého vzájomného zápasu, no prvá tretina im nevyšla podľa predstáv. Obranu hostí neprekonali ani počas 98-sekundovej presilovky o dvoch hráčov v 8. minúte, sľubnú príležitosť nevyužil Keränen a onedlho gólovo pykali. V 12. minúte brankárovi Kaarlehtovi prepadla strela Krajča, ktorý prvým gólom v sezóne otvoril skóre - 0:1. Hostia získali sebaistotu, v prvej tretine boli strelecky aktívnejší, ale skóre sa už nezmenilo.

Hostia pridali dôležitý gól na 0:2 v 23. minúte po tom, čo zvládli ďalšie oslabenie. Tybor si v ofenzívnej akcii vytvoril streleckú pozíciu a strelou spomedzi kruhov dosiahol svoj 100. gól v najvyššej slovenskej súťaži - 0:2. Znížiť mohol obranca Macejko, ale jeho strela so sľubnej pozície neskončila v bránke. Ani v druhej časti nebola núdza o viaceré strelecké pokusy na oboch stranách, no spokojnejší boli po nej hostia, ktorí si dvojgólový náskok postrážili aj vďaka pozornému brankárovi Valentovi.

V 44. minúte ešte J. Švec po samostatnom úniku nezvýšil náskok Trenčanov a na opačnej strane Valent podržal svoj tím po pohotovej strele Cameranesiho. Po vylúčení Bezúcha na 5 min. + DKZ hrali domáci od 50. minúty presilovku, ktorú podporili šiestym korčuliarom po stiahnutí brankára Kaarlehta. Kontaktný gól však nedosiahli, naopak, Minárik pridal do prázdnej bránky tretí gól Trenčína - 0:3. Kaarlehto sa následne vrátil do bránky a už o minútu ho prestrelil Beták - 0:4. Domáci však predsa len dosiahli gól v presilovke, keď Gajdoš prvým extraligovým gólom zmaril Valentove čisté konto - 1:4. Gólovo úrodnú pasáž uzavrel Minárik, ktorý opäť využil hru domácich bez brankára - 1:5. Záver zápasu priniesol viacero šarvátok vrátane potýčky Fourniera s Crinonom.

Juraj Faith, tréner HK Dukla Ingema Michalovce: "Súhlasím s tvrdením, že je to zaslúžené víťazstvo Trenčína. My sme dnes po víťazných zápasoch nespoznávali naše mužstvo. Všetko to odštartovala nevydarená presilovka piatich proti trom. Boli sme slabí na puku, všade sme boli neskôr. Trenčania vyhrávali súboje a predčili nás vo všetkých smeroch. My sa musíme z tejto prehry rýchlo otriasť. Dnes nás hostia vyzliekli donaha. Nečaká nás ľahký týždeň, cestujeme do Košíc a do Zvolena. Netreba všetko šiť horúcou ihlou, no dnešný zápas si určite musíme dobre rozobrať, pretože z našej strany bol hrozný."

Ján Pardavý, tréner HK Dukla Trenčín: "Z našej strany to bol dobrý zápas. Zachytili sme začiatok zápasu, mali sme dobrý pohyb. Boli sme silní na puku a išli sme aj do vedenia a to bolo dôležité pre konečný výsledok. V 2. tretine sme mali úsek, v ktorom sme spravili viac chýb, než je prípustné. Na jej konci nás domáci zatlačili, ale podržal nás brankár Valent. Hráči, ktorí chodili na oslabenia, odviedli skvelú robotu. Zblokovali sme veľa striel a myslím si, že víťazstvo je zaslúžené. V závere to bolo divoké, ale nemyslím si, že to bolo zásluhou tímov na ľade."

Nové Zámky vyhrali na Liptove

Hokejisti HC Nové Zámky zvíťazili v 13. kole Tipos extraligy na ľade MHK 32 Liptovský Mikuláš 4:3. Víťazný gól strelil v oslabení v 53. minúte Tomáš Klempa.

MHK 32 Liptovský Mikuláš - HC Nové Zámky 3:4 (1:3, 2:0, 0:1)
Góly: 3. Hovorka (Ventelä, Urban), 31. Jurík (Paločko, Walega), 33. Hovorka (Obdržálek, Ventelä) - 11. Šiška (Jackson, Farley), 12. Langkow (Bull, Knižka), 15. Langkow. Rozhodovali: Jobbágy, Baluška - Junek, Hajnik, vylúčení: 2:7 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 630 divákov.

Liptovský Mikuláš: Vošvrda - Ventelä, Krempaský, Ilenčík, Mezovský, Kurali, Nemec - Kriška, Hovorka, Obdržálek - Michalík, Walega, Jurík - Paločko, Urban, Uhrík - Haluška, Petráš, Čuvilov - Dunčko
Nové Zámky: Engstrand - Hatala, Bull, Knižka, Reini, Ligas, Roman, Šeliga - Jackson, Šiška, Farley - Števuliak, Langkow, Klempa - Varga, Fetkovič, Mišiak - Hrabčák, Ondrušek, Kurbatov

Súboj tímov zo spodku tabuľky priniesol v prvej tretine zaujímavý hokej aj štyri góly. Domáci išli do vedenia už v 3. minúte, keď Hovorka z pozície obrancu využil presilovku - 1:0. Krátko na to mohli Liptáci zvýšiť svoj náskok, keďže sa dostali k ďalšej presilovke, no obrana hostí na čele s brankárom Engstrandom odolala. Hostia sa postupne dostali do tempa, osamotený Bull ešte Vošvrdu neprekonal, no od 11. minúty bolo 1:1. Z Farleyho bojovnosti vyťažil nepokrytý Šiška, ktorý dosiahol svoj 10. gól v sezóne. O 92 sekúnd už hostia viedli, keď Langkow tečom Bullovej strely dosiahol prvý extraligový gól - 1:2. Ten istý hráč sa presadil aj v 15. minúte, keď Vošvrdu prekonal po samostatnom úniku - 1:3.

Aj druhá tretina priniesla zaujímavý hokej a najmä snahu domácich o vyrovnanie. V 30. minúte hrali presilovku a krátko po nej Jurík po skrumáži upravil na 2:3. Liptáci vycítili šancu vyrovnať a už o dve minúty bolo 3:3, keď ťah na bránku potvrdil Hovorka. Nerozhodné skóre mohli do konca druhej časti zmeniť Farley aj Kriška, ale nevyužili svoje šance.
Liptáci mali v tretej časti tri presilovky, no nielenže ich nevyužili, ale v 54. minúte inkasovali. Ondrušek v útočnom pásme vybojoval puk pre Klempu, ktorý si poradil s brankárom Vošvrdom - 3:4. Záver zápasu priniesol nervozitu aj snahu domácich o vyrovnanie. Tí sa dostali aj k hre so šiestimi korčuliarmi, ale skóre sa už nezmenilo.

Milan Jančuška, tréner MHK 32 Liptovský Mikuláš: "Som rozčarovaný z nášho výkonu aj výsledku. V prvej tretine sme mali parádnych prvých päť minút, vyťažili sme z toho jeden gól. Mali sme aj viac šancí, z ktorých sme mali pridať ďalšie góly a zápas by sa inak vyvíjal. Neskôr boli Zámky dvakrát v našej tretine a dali dva góly. To sa nesmie stávať, naša agresivita pred brankárom musí byť väčšia. Dlho sme sa dostávali do zápasu, aby sme to zvrátili, resp. vyrovnali. Namiesto toho, aby sme dali v presilovke víťazný gól, sme inkasovali. Som veľmi sklamaný z výkonov niektorých hráčov. Výkon som si predstavoval inak, viac kolektívne. Na druhej strane nám chýbali traja obrancovia a bolo to cítiť. Museli sme rotovať zostavou, ale to nič nemení na tom, že sme tento zápas mali vyhrať."

Gergely Majoross, tréner HC Nové Zámky: "Mali sme zlý štart do zápasu, v prvej polovici prvej tretiny sme zaostávali. Neskôr sa nám podarilo premeniť čance, ale tým sme sa asi zbytočne uspokojili. V druhej tretine sme zopakovali slabší vstup, po ktorom sme prišli o náskok. Bolo to veľmi ubojované víťazstvo, ale sme šťastní za tri získané body."

Zvolen poľahky zdolal Nitru

Hokejisti HK Nitra prehrali v 13. kole Tipos extraligy na domácom ľade s HKM Zvolen 1:5.

HK Nitra - HKM Zvolen 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
Góly: 53. Bajtek (Varga) - 7. Krieger (Puliš, Török), 35. Hain (Roy, Krieger), 36. Saracino (Viedenský, Kubka), 40. Török (Csányi), 52. Viedenský (Saracino, Ully) Rozhodovali: Stano, Výleta - Synek, Knižka, vylúčení: 5:3 na 2 min, navyše: Krivošík (Nitra), Leskinen (Zvolen) obaja 5+DKZ za bitku, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 1257 divákov.

Nitra: O’Connor (41. Honzík) – Pupák, Raskob, Švarný, Nemec, Vitáloš, Bodák – Tvrdoň, Hrnka, R. Varga – Krivošík, Holešinský, Buček – Bajtek, Baláž, Volko – Drábek, A. Sýkora, Múčka
Zvolen: Rahm – Kotvan, Hain, Diakov, Roy, Hraško, Kubka, Gubančok – Ully, Viedenský, Saracino – Leskinen, Puliš, Krieger – Török, J. Mikúš, Jedlička – Csányi, Marcinek, Chlepčok

Každý, kto meral cestu do Nitra arény, očakával kvalitný hokejový večer. Herný obraz prvej tretiny však príliš diváka nenadchol. Minimum gólových príležitostí či emócie chýbali na ľade minimálne prvú polovicu stretnutia. Prvý gól padol v 7. minúte, keď Baláž v oslabení nevyhodil čistý puk a následne trestal Krieger.

Šimon Nemec (Nitra) a Galéria fotiek (17) Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V polovici druhej tretine sa strhla za zvolenskou bránou mela, z ktorej vzišiel pästný súboj Krivošíka s Leskinenom. Útočník Nitry následne burcoval tribúny, ale boli to práve Zvolenčania, ktorých bitka nabudila. V priebehu piatich minút sa presadili až traja strelci “rytierov”. Najskôr vymietol roh O’Connorovej brány Hain a pridali sa aj Saracino s Törökom. Ešte za stavu 0:3 zaváhal v dobrej príležitosti nitriansky kapitán Švarný.

Brankár Zvolena Robin Rahm Galéria fotiek (17) Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Hostia mali na začiatku tretej tretiny komfortný štvorgólový náskok. V 52. minúte si nitrianska obrana nepostrážila pred bránou Viedenského a ten strelou pomedzi Honzíkove betóny zvýšil na 5:0 z pohľadu Zvolena. O 26 sekúnd sa prvýkrát tešili “corgoni”, keď znižoval Bajtek. Bola to však už iba kozmetická úprava výsledku.

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: „Hráčov sme nabádali, že pokiaľ chceme uspieť proti TOP tímu, akým je Zvolen, tak musíme predviesť vynikajúci výkon. Začiatok bol solídny, napriek tomu sme hosťom ponúkli prvý gól. Mali sme vyhodiť puk v oslabení, namiesto toho prišla chyba. To hostí naštartovalo a my sme kopili chyby až do stavu 0:5. Musím povedať, že posledných 20 minút sme sa zdvihli, hráči predviedli veľa dobrých momentov, ale skúsený Zvolen si to postrážil.”

Andrej Kmeč, asistent trénera Zvolena: „Odohrali sme výborný zápas s aktívnym korčuľovaním a agresívnym prejavom. Prvá tretina bola ešte vyrovnaná, ale zápas sme mali pod kontrolou. V druhej tretine sme pridali góly a ubránili oslabovky. Sme radi, že sme dokázali predviesť v Nitre takýto výkon. Nehrá sa tu ľahko, pokiaľ súper nedostane priestor. Nitra má šikovných hráčov, ale my sme odviedli pekný výkon a body sú zaslúžené.”

Viac o téme: HC Košice HKM Zvolen HK Nitra HC Slovan Bratislava HK Dukla Trenčín HC Nové Zámky MHk 32 Liptovský Mikuláš HK Dukla Ingema Michalovce
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: RTVS, TASR
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy