Má osemnásť a nemá žiadny strop: Xavi velebil Gaviho a dosiahol prvú trofej v pozícii trénera

Barcelona sa raduje zo zisku Španielskeho SuperpoháraBarcelona sa raduje zo zisku Španielskeho Superpohára Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla

RIJÁD - Xavi Hernandéz dosiahol na prvú trofej ako tréner FC Barcelona. Jeho zverenci zdolali v nedeľnom "El Clásicu" v Rijáde rivalov z Realu Madrid 3:1, získali už štrnásty Superpohár a vylepšili vlastný rekord v tejto súťaži.

Veľkou mierou sa o to zaslúžili skúsený kanonier Robert Lewandowski a talentovaný mladík Gavi, keď sa podieľali na všetkých troch góloch svojho tímu.

Bývalý kapitán Barcelony Xavi sa vrátil do tímu v novembri 2021 už ako hlavný tréner a v nedeľu sa tešil zo zisku premiérovej trofeje. Po finálovom triumfe mu zagratuloval a vyjadril podporu aj prezident Kataláncov Joan Laporta.

Je to mimoriadna generácia hráčov

"Je to mimoriadna generácia hráčov vedená úžasným trénerom. Som presvedčený o Xavim, má vedomosti, osobnosť a svoj vlastný štýl, ktorý predvádza Barca," uviedol pre Movistar.

Xavi čelil veľkej kritike po októbrovom vypadnutí v skupinovej fáze Ligy majstrov a sám priznal, že ak v prebiehajúcej sezóne nezíska trofeje, tak mu hrozí koniec. Ako hráč nazbieral s Barcelonou mimo inými osem ligových titulov a štyri v Lige majstrov.

Jules Kounde a Vinícius Galéria fotiek (13) Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla

Jeho zverenci boli v derby od začiatku aktívnejší, vysokým pressingom dostávali súpera pod tlak a v prvej polovici ho takmer k ničomu nepustili. Prvú väčšiu šancu Lewandowského vytlačil brankár Thibaut Courtois na pravú žrď, no v 33. minúte sa už Katalánci presadili. Poľský reprezentant vysunul prihrávkou medzi obrancov do šestnástky Gaviho a ten rozvlnil sieť.

Na konci prvého polčasu si vymenili pozície a v prečíslení našiel Gavi Lewandowského. Barcelona zvýšila na rozdiel troch gólov v 69. minúte. A opäť v tom mali prsty obaja strelci. Lewandowski potiahol loptu od polovice ihriska až pred šestnástku, na ľavej strane vysunul Gaviho a ten krížnym pasom našiel Pedriho - 3:0. Real v závere znížil po strele Karima Benzemu.

Futbalisti Barcelony sa tešia Galéria fotiek (13) Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla

Potrebovali sme to viac ako Madrid

"Potrebovali sme to viac ako Madrid, pretože získali viac titulov ako my. Som veľmi spokojný za hráčov, ktorí si to zaslúžili a tvrdo na tom pracovali. Je to skvelá partia. Hráči pochopili herný plán a zápas sa pre nás vyvíjal veľmi dobre," povedal Xavi.

Hlavného trénera potešil najmä výkon Gaviho. "Všetci sme z neho nadšení. Keď vidíte, ako tam necháva dušu, je to pre hráčov inšpirujúce. Má vrodenú schopnosť vodcovstva. Vychádza to z jeho vnútra, je to úžasné. Má osemnásť rokov a nemá žiadny strop."

Futbalisti Barcelony pózujú so Galéria fotiek (13) Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla

Hrali lepšie a zaslúžili si to

Pre trénera Realu Carla Ancelottiho to bola prvá finálová prehra od roku 2014. "Povedať, že to bolo poníženie, je neúctivé. Prehrali sme zápas s Barcelonou rovnako, ako sme ju zdolali v lige. Hrali lepšie a zaslúžili si to. Bodka," povedal.

"Myslím, že sme hrali na 90, 80 percent a v takomto finále proti Barcelone si to nemôžete dovoliť," povedal stredopoliar Realu Fede Valverde.

Viac o téme: Carlo Ancelotti FC Barcelona Real Madrid Superpohár Xavier Hernandéz
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy