Česko prišlo o ďalšiu veľkú osobnosť: Zomrel šachový veľmajster Marek Vokáč

Marek Vokáč počas partie proti Jiřímu Lechtýnskému na MS ČSSR v Prahe v roku 1986.Marek Vokáč počas partie proti Jiřímu Lechtýnskému na MS ČSSR v Prahe v roku 1986. Zdroj: Archív/Šachový zväz Českej republiky

PRAHA - Vo veku 62 rokov zomrel v nedeľu šachový veľmajster Marek Vokáč. O úmrtí výraznej postavy českého šachu informoval domáci zväz.

Vokáč sa stal veľmajstrom až v roku 2000 v 42 rokoch, rok potom dosiahol svoj najvyšší rating Elo 2529 a v ďalšom roku reprezentoval Česko na šachovej olympiáde. Na konci deväťdesiatych rokov minulého storočia pôsobil ako nehrajúci kapitán českých družstiev mužov i žien, bol tiež dlhoročným trénerom mládeže a funkcionárom Šachového zväzu v Čechách.

„Bol nielen úspešným hráčom – veľmajstrom, reprezentantom a majstrom republiky, ale aj trénerom, reprezentačným kapitánom, dlhoročným funkcionárom, organizátorom, lektorom, školiteľom, komentátorom, redaktorom mnohých šachových periodík a popularizátorom šachu. Šachu venoval takmer celý svoj život," uviedol Český šachový zväz na svojom webe.

Viac o téme: Šach Marek Vokáč
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy